×

Warning

The RokSprocket Module needs the RokSprocket Component enabled.

Pertandingan Kawad Kecekapan Operasi Kebombaan Peringkat Kebangsaan merupakan acara tahunan yang dinanti-nantikan oleh setiap warga bomba diseluruh negara. Acara yang akan menguji tahap kecekalan, kecekapan, fizikal dan mental peserta oleh setiap peserta melibatkan 9 acara dipertandingkan. Pada tahun ini, sekali lagi Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wilayah Timur, Terengganu dipertanggungjawabkan untuk menganjurkan pertandingan ini. Semoga peserta-peserta bertanding akan menunjukkan semangat yang jitu demi memartabatkan operasi kebombaan ke peringkat yang lebih tinggi. "Training Towards Excellence"

  


Pada 17 April 2014 bertempat Bilik Pameran telah diadakan penutupan kursus Pengurusan Bencana dan Ketenteraman Awam bagi Diplomatik Pengurusan Awam (DPA) INTAN 2014 yang dihadiri 74 orang peserta.

Objektif ini bertujuan memberi pendedahan peranan dan tugas tanggungjawab sebagai Pegawai Bomba serta pengesahan jawatan dalam perkhidmatan, Kursus ini berjalan selama 5 hari bermula pada 13-17 April 2014.


Penyelaras Kursus : PgKB I Rosmainor Yaakub


Pada 27 Ogos 2014 FRAM Wakaf Tapai telah menerima kunjungan Lawatan dari Delegasi Jakarta, Indonesia Fire and Disaster Management Department. Tujuan lawatan ini diadakan bagi mengeratkan hubungan kerjasama diantara dua Negara khusunya Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia sebagai sebuah Institusi Awam (ILA) serta meninjau fasiliti yang terdapat di FRAM Wakaf Tapai.

Kunjungan ini diketuai oleh Peter Placidus S.Petrus Ketua dewan Pembina, Indonesia Fire & Rescue Foundation (IFRF).
Taklimat ini disampaikan oleh YS Pen. Ketua Pengarah Bhg. Latihan JBPM PKPjB Mohammad Hamdan Hj Wahid, turut hadir
bersama PKPjB Ahmad Izram, Komandan FRAM Wakaf Tapai PPjB Abdul Razak Muda, Ketua-ketua Pengajian FRAM Wakaf Tapai.


Copyright © 2019 A.B.P.M - AKADEMI BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA